
- Startsida
- För företagare och arrangörer
- Planera evenemang i Kungsbacka
Planera evenemang i Kungsbacka
Planera ditt evenemang i Kungsbacka steg för steg
Vi är glada att du vill vara med och göra Kungsbacka till en levande och attraktiv plats! Ditt engagemang skapar oförglömliga upplevelser för alla som bor här eller besöker oss.
Om du som privat aktör eller förening vill arrangera evenemang på någon av våra platser, så finns en steg för steg-vägledning om hur du går tillväga.
Du kan kontakta vår evenemangsansvarige som exempelvis kan hjälpa dig att få de rätta kontakterna, hitta samverkan, nätverk, rätt tillstånd och stöd för ditt evenemang.
Telefon: 0300-83 46 00
Mejl: evenemang@kungsbacka.se
1: Vill du samverka med Kungsbacka kommun?
Fyll i en evenemangsförfrågan där du kort beskriver ditt evenemang eller din idé, så hör vi av oss om och hur vi kan samverka framåt.
Fyll i din evenemangsförfrågan via formuläret. Länk till annan webbplats.
2: Hitta plats
När du hittat en plats där du vill arrangera ditt evenemang är det först och främst viktigt att reda ut vem som äger marken eller lokalen.
Platser som oftast nyttjas för evenemang:
- Kungsbacka Torg
- Badhusparken
- Kungsbacka Teater
- Kulturhuset Fyren
- Kungsbacka sportcenter
- Tingbergsvallen
- Lindens Torg
- Kungsbacka ishall
- Teaterparken
- Kollahallen
- Elof Lindälvs aula
Läs beskrivningar om evenemangsplatserna.
Evenemang på privat mark
Om du vill arrangera evenemang på privat mark är det viktigt att få ett godkännande av markägaren att arrangera ett evenemang på platsen innan du söker tillstånd hos Polisen eller andra myndigheter.
Vi hjälper dig gärna med de rätta kontakterna.
3: Kolla platsavgifter
Det kostar pengar att nyttja allmän platsmark. Förutom avgiften för polistillståndet tar kommunen ut avgifter för att använda offentlig plats som står under kommunens förvaltning.
4: Ansök om polistillstånd
Polisen bedömer din ansökan utifrån säkerhet, ordning och trafik. De skickar också en remissförfrågan till Kungsbacka kommun och Räddningstjänsten som får svara på förfrågan och ange de villkor som gäller för platsen.
Handläggningstid och kostnad för polistillstånd
Handläggningstiden hos polisen kan variera, men räkna med cirka fyra veckor efter att du skickat in en komplett ansökan.
Att skicka in en ansökan innebär en administrativ kostnad. Tänk på att Polisen inte börjar behandla ansökan förrän avgiften är betald.
5: Kolla tillgång på sopkärl, toaletter och annat
Du har själv ansvaret för att utforma lokalen eller platsen så att de är lämpliga för just ditt evenemang.
Utrustning
Arrangerar du ett evenemang där du behöver hyra extra utrustning som mobila toaletter och enklare ljudanläggning? I Kungsbacka kan du hyra mobil utrustning genom IP Skogen. Där finns bland annat toalettvagnar, flaggstänger, enklare ljudanläggning, bord och stolar, mobil läktare och prispall.
Läs hur du ansöker om att hyra evenemangsutrustning. Länk till annan webbplats.
Sophantering
När du planerar ett evenemang är det viktigt att du även planerar för det avfall som genereras under evenemanget. RagnSells har olika lösningar för avfall och du kan kontakta RagnSells kundservice Länk till annan webbplats. för att få tips och råd.
Läs om avfallstaxan för tillfälliga abonnemang Länk till annan webbplats.
6: Ansök om övriga tillstånd
Beroende på vilket innehåll du vill ha på ditt evenemang kan det krävas ytterligare tillstånd, anmälningar eller ansökningar.
Naturområden
Du kan behöva ansöka om dispens om du vill arrangera något som påverkar naturen i ett naturreservat.
Sök dispens hos Länsstyrelsen Halland. Länk till annan webbplats.
Mat och livsmedel
Det krävs, i de flesta fall, tillstånd vid servering av mat eller försäljning av livsmedel och hanteringen måste uppfylla grundläggande hygieniska krav.
Läs om tillstånd, regler och tillsyn. Länk till annan webbplats.
Alkoholservering
Det krävs tillstånd enligt alkohollagen för att få servera alkohol.
Sök serveringstillståndet i e-tjänsten. Länk till annan webbplats.
Fyrverkerier
Det krävs polistillstånd om du ska hantera brandfarlig vara enligt sprängämnesinspektionens föreskrifter.
Avtal och avgifter
Det är viktigt att skriva avtal eller kontrakt så fort du anlitar, samarbetar eller gör en överenskommelse med någon.
STIM och SAMI
Du måste betala STIM om du har musik som framförs live eller offentligt. Om du arrangerar en konsert, måste du göra ett avtal med STIM.
Läs om avgifterna på STIMS webbplats. Länk till annan webbplats.
SAMI-avgiften måste betalas om du spelar förinspelad musik, bakgrundsmusik eller paus-musik på ett evenemang, exempelvis en spellista på Spotify.
Läs om avgifterna på SAMIS webbplats. Länk till annan webbplats.
7: Syn och besiktning av platsen
Innan du börjar etablera ditt evenemang är det viktigt att genomföra en syn av platsen. Detta görs för att konstatera vilket skick platsen befinner sig i innan den tas i bruk av dig som arrangör.
Efter evenemanget genomförs en besiktning med protokollet från den tidigare synen som underlag. Har det uppstått skador på platsen kommer du som arrangör att bli ersättningsskyldig.
Kontaktuppgifter till din handläggare på kommunen för syn och besiktning framgår av ditt polistillstånd.
8: Marknadsför ditt evenemang
Grundförutsättningen för att genomföra ditt evenemang är att det finns ett publikintresse. Det en bra idé att testa dina planer och idéer hos din tilltänkta publik om det är första gången du planerar att genomföra ett evenemang.
Evenemangskalender
I evenemangskalendern Länk till annan webbplats. hittar du kommande evenemang. Här kan det även bli aktuellt att det evenemang som du arrangerar får synas.
Checklista
På verksamt.se Länk till annan webbplats. kan du få en personlig checklista för ditt evenemang.
Affischering
Runt om i kommunen finns affischpelare där du kan sätta upp affischer. Länk till annan webbplats. Här är det är fritt fram för föreningar och andra aktörer att informera om sina evenemang.