Vandra och motionera

Fjärås Bräckas leder

Naturstigen

Blå markering

Naturstigen vid Fjärås Bräcka är 1,5 km.

Stigen börjar vid naturum och följer bräckans krön norrut mot kyrkan. Den går sedan tillbaka öster om vägen. Ta gärna med dig en folder som du hittar på naturum. I den kan du läsa om de tio numrerade stoppen längs med stigen.

Lygnernslingan

Röd markering

Lygnernslingan är cirka 2 km.

Slingan börjar vid naturum och följer Bräckans krön norrut mot kyrkan. Den går sedan tillbaka öster om vägen, ner över ängen mot sjön Lygnern och in i skogen. I skogen går du tillbaka söderut på en gammal hålväg. Vägen användes förr som en förbindelse mellan ångbåten ISA och tåget in till Göteborg, som tidigare hade en hållplats nere i grusgropen. Genom skogen tar du dig sedan ner mot Lygnerns strand och grillplats.

Ta sedan trappan upp för att fortsätta. När du kommit hela vägen upp för trappan svänger du söderut och kommer ut på en vacker äng med en fantastisk utsikt över hela sjön.

Gå sedan västerut, uppför backen och genom grindarna för att komma fram till Kolerakyrkogården från 1834. Efter ytterligare några meter är du framme vid parkeringen.

Lislingan

Gul markering

Lislingan är cirka 4 km.

Den börjar vid naturum och går söderut på grusvägen mot Li gravfält. I början följer den även Hallandsledens orange markeringar.

Gå genom grinden in i fårhagen, snedda ner mot Li gravfält och gå över vägen. Du vandrar genom gravfältet, en av Sveriges största gravplatser från järnåldern och vikingatid, med över hundra resta stenar. Frodestenen är den högsta och är över fem meter hög. Väl framme vid stenen, vänder du tillbaka och går över vägen igen och österut uppför backen.

Gå genom grinden och passera över ljungheden. Gå över vägen och uppför backen tills du står på toppen av Svalhögen, en av Hallands finaste utsiktsplatser och enda platsen i Sverige där du ser sjö och hav på samma gång.

Leden fortsätter söderut på Bräckans kant och över en väg för att sedan vända tillbaka norrut genom vackra hagar och naturmiljöer. Över vägen och in i nästa hage har du en slående vacker utsikt över Lygnern.

Fortsätt efter Bräckans kant norrut hela vägen till reservatets norra kant och över vägen. Följ den ringlande stigen ner i grusgropen. Markeringarna i gropen tar dig tillbaka till naturum.

Pröva trappan

Testa din ork och gå de 142 trappstegen ner i grustaget. På några av trappstegen kan du se hur högt havet stod för 10 000-11 000 år sedan. Dagens trappa är en rekonstruktion av en äldre trappa som fanns mellan 1917 och 1921. 

Hallandsleden

Hallandsleden ansluter till Skåneleden i söder och till Bohusleden i norr. Leden delar sig i östlig och i en västlig sträckning vid Simlångsgården. Båda sträckningarna förenas i Åkullaområdet.

Från Varberg kan du följa "Europaled 1" och ansluta till de övriga delarna av Hallandsleden strax före Åkulla.

Hallandsleden följer gamla färdvägar med mängder av kulturspår som fornminnen och historiska byggnader. Många av sevärdheterna har fått informationsskyltar.

Landskapet växlar hela tiden. Ena stunden vandrar du genom djupa skogar för att senare komma ut i ett öppet landskap med hästhagar och små röda stugor.

Hela sträckan är drygt 360 km och leden är uppdelad i 25 etapper.

Gäddeviks leder och spår

Gäddevik är ett vackert naturreservat med lövskog, branta bergssluttningar, gamla grova träd och öppna marker precis intill Östra Öresjön, strax söder om Kinna. 

Reservatet är ett utflyktsmål både för dig som vill bada en vacker sommardag, göra en utflykt med familjen eller ta en mysig fika med sjöutsikt.

Här finns fina bad, både från sandstrand och släta stenhällar, och picknick- och grillplatser med härlig utsikt över sjön.

Karta över Gäddeviks naturreservat

Ramhultafallets leder och spår

Naturreservaten Ramhultafallet och Årenäs-Tostekulla lövskogar ligger längs med Lygnerns nordvästra och norra strand.

Det är en mäktig upplevelse att ställa sig intill det över 50 meter höga fallet, låta sig svepas med av det mäktiga bruset och känna vattenstänken mot huden.

I fallet finns lämningar från delar av ett kvarnhjul som kan berätta att här tidigare låg en kvarn.

I ädellövsskogarna finns intressanta lundväxter som Ramslök, Murgröna, Lundslök och Skogstry.