Vandra och motionera

Fjärås Bräckas leder

Naturstigen vid Fjärås Bräcka är 1,5 km och börjar vid naturum och följer bräckans krön norrut mot kyrkan. Den går sedan tillbaka öster om vägen. Ta gärna med dig en folder som du hittar på naturum. I den kan du läsa om de 10 numrerade stoppen längs med stigen.

Pröva trappan

Testa din ork och då de 142 trappstegen ner i grustaget. På några av trappstegen kan du se hur högt havet stod för 10 000-11 000 år sedan. Dagens trappa är en rekonstruktion av en äldre trappa som fanns mellan 1917 och 1921. 

Hallandsleden

Hallandsleden ansluter till Skåneleden i söder och till Bohusleden i norr. Leden delar sig i östlig och i en västlig sträckning vid Simlångsgården. Båda sträckningarna förenas i Åkullaområdet.

Från Varberg kan du följa "Europaled 1" och ansluta till de övriga delarna av Hallandsleden strax före Åkulla.

Hallandsleden följer gamla färdvägar med mängder av kulturspår som fornminnen och historiska byggnader. Många av sevärdheterna har fått informationsskyltar.

Landskapet växlar hela tiden. Ena stunden vandrar du genom djupa skogar för att senare komma ut i ett öppet landskap med hästhagar och små röda stugor.

Hela sträckan är drygt 360 km och leden är uppdelad i 25 etapper.

Gäddeviks leder och spår

Gäddevik är ett vackert naturreservat med lövskog, branta bergssluttningar, gamla grova träd och öppna marker precis intill Östra Öresjön, strax söder om Kinna. 

Reservatet är ett utflyktsmål både för dig som vill bada en vacker sommardag, göra en utflykt med familjen eller ta en mysig fika med sjöutsikt.

Här finns fina bad, både från sandstrand och släta stenhällar, och picknick- och grillplatser med härlig utsikt över sjön.

Karta över Gäddeviks naturreservat

Ramhultafallets leder och spår

Naturreservaten Ramhultafallet och Årenäs-Tostekulla lövskogar ligger längs med Lygnerns nordvästra och norra strand.

Det är en mäktig upplevelse att ställa sig intill det över 50 meter höga fallet, låta sig svepas med av det mäktiga bruset och känna vattenstänken mot huden.

I fallet finns lämningar från delar av ett kvarnhjul som kan berätta att här tidigare låg en kvarn.

I ädellövsskogarna finns intressanta lundväxter som Ramslök, Murgröna, Lundslök och Skogstry.