Fjärås Bräckas vandringsleder och naturstigar
Limmahögsslingan
Grön markering
Limmahögsslingan är cirka 5,4 km.
Slingan är en naturstig som börjar vid naturum och går över ljungheden ända bort till Limmahögarna. Den är lätt att gå och och går på varierande terräng.
Naturstigen
Blå markering
Naturstigen vid Fjärås Bräcka är 1,5 km.
Stigen börjar vid naturum och följer bräckans krön norrut mot kyrkan. Den går sedan tillbaka öster om vägen. Ta gärna med dig en folder som du hittar på naturum. I den kan du läsa om de tio numrerade stoppen längs med stigen.
Lygnernslingan
Röd markering
Lygnernslingan är cirka 2 km.
Slingan börjar vid naturum och följer Bräckans krön norrut mot kyrkan. Den går sedan tillbaka öster om vägen, ner över ängen mot sjön Lygnern och in i skogen. I skogen går du tillbaka söderut på en gammal hålväg. Vägen användes förr som en förbindelse mellan ångbåten ISA och tåget in till Göteborg, som tidigare hade en hållplats nere i grusgropen. Genom skogen tar du dig sedan ner mot Lygnerns strand och grillplats.
Ta sedan trappan upp för att fortsätta. När du kommit hela vägen upp för trappan svänger du söderut och kommer ut på en vacker äng med en fantastisk utsikt över hela sjön.
Gå sedan västerut, uppför backen och genom grindarna för att komma fram till Kolerakyrkogården från 1834. Efter ytterligare några meter är du framme vid parkeringen.
Lislingan
Gul markering
Lislingan är cirka 4 km.
Den börjar vid naturum och går söderut på grusvägen mot Li gravfält. I början följer den även Hallandsledens orange markeringar.
Gå genom grinden in i fårhagen, snedda ner mot Li gravfält och gå över vägen. Du vandrar genom gravfältet, en av Sveriges största gravplatser från järnåldern och vikingatid, med över hundra resta stenar. Frodestenen är den högsta och är över fem meter hög. Väl framme vid stenen, vänder du tillbaka och går över vägen igen och österut uppför backen.
Gå genom grinden och passera över ljungheden. Gå över vägen och uppför backen tills du står på toppen av Svalhögen, en av Hallands finaste utsiktsplatser och enda platsen i Sverige där du ser sjö och hav på samma gång.
Leden fortsätter söderut på Bräckans kant och över en väg för att sedan vända tillbaka norrut genom vackra hagar och naturmiljöer. Över vägen och in i nästa hage har du en slående vacker utsikt över Lygnern.
Fortsätt efter Bräckans kant norrut hela vägen till reservatets norra kant och över vägen. Följ den ringlande stigen ner i grusgropen. Markeringarna i gropen tar dig tillbaka till naturum.
Trappan till grustaget
Testa din ork och gå de 142 trappstegen ner i grustaget. På några av trappstegen kan du se hur högt havet stod för 10 000-11 000 år sedan. Dagens trappa är en rekonstruktion av en äldre trappa som fanns mellan 1917 och 1921.
Halvvägs på trappan finns ett stort bord med bänkar där du kan sitta och vila eller ta en fika och njuta av kvällssolen.
Hallandsleden
Hallandsleden ansluter till Skåneleden i söder och till Bohusleden i norr. Leden delar sig i östlig och i en västlig sträckning vid Simlångsgården. Båda sträckningarna förenas i Åkullaområdet.
Hallandsleden följer gamla färdvägar med mängder av kulturspår som fornminnen och historiska byggnader. Många av sevärdheterna har fått informationsskyltar.
Landskapet växlar hela tiden. Ena stunden vandrar du genom djupa skogar för att senare komma ut i ett öppet landskap med hästhagar och små röda stugor.
Hela sträckan är drygt 453 km och leden är uppdelad i 26 etapper.
Planera din vandringstur och beställ vandringskartor på Hallandsledens webbplats.
Gäddeviks leder och spår
Gäddeviks naturreservat ligger vid Lygnerns strand. Reservatet är speciellt vackert att besöka på våren när bokarnas blad slår ut och ger en skir grönska. Det finns en vandringsled på cirka 1,5 kilometer på den norra udden.
Här finns fina bad, både från sandstrand och släta stenhällar, och picknick- och grillplatser med härlig utsikt över sjön.
Reservatet är ett utflyktsmål både för dig som vill bada en vacker sommardag, göra en utflykt med familjen eller ta en mysig fika med sjöutsikt.
Ramhultafallets leder och spår
Naturreservaten Ramhultafallet och Årenäs-Tostekulla lövskogar ligger längs med Lygnerns nordvästra och norra strand.
Det är en mäktig upplevelse att ställa sig intill det över 50 meter höga fallet, låta sig svepas med av det mäktiga bruset och känna vattenstänken mot huden.
I fallet finns lämningar från delar av ett kvarnhjul som kan berätta att här tidigare låg en kvarn.
I ädellövsskogarna finns intressanta lundväxter som Ramslök, Murgröna, Lundslök och Skogstry.